E-mail

info@olivgyongy.hu

Bár a sárga szín nem kifejezetten populáris, nem mindnekinek áll jól és nagyon jól kell megválasztani az árnyalatot, 

a legismertebb sárga drágakő mégis a legtöbb Nő nagy kedvence.

A borostyán egyszerre előkelő és rusztikus.

Manapság hatalmas értékkel bír  a valódi, antik borostyán, 

amit persze utánzatokkal kompenzál az ékszerpiac.

Milyem jelek alapján tudjuk megkülönböztetni a valódit az ember által keszített utanzattól?

1. a forrás: online vagy piacon, börzén 99%-ban utánzatokat kínálnak. Míg egy borostyámsárga gyantagyöngy 450- 3000Ft ba kerül (igen, 1db gyöngy), addig egy valódi balti antik borostyán gyöngy az 50000Ft-tól akár százezres nagyságrendig is terjedhet. Ötvös vagy drágakőszakértő kínálatában bízhatunk, azonban a borostyán babanyakláncok és divatékszerek utánzatokkal készülnek, különösen ha csak néhány ezer forintos áron kínálják. Az antik ékszerek és a Nagyik ékszerei még valódiak voltak.

2. A felület: a valódi borostyán is fényes, de egy sajátsagos tompa, ódon módon. A frissen öntött gyantautánzatok tükörfényesek a polírozás következtében. A valódi borostyán felülete nem makulátlan, lathatók rajta apróbb “hibák”, gödröcskék. A szemek különféle színányalatúak és különféle méretűek, nem tökéletesen egyformák. Az utánzatban a viaszos részeket imitálva csíkozott vagy sávos foltokat látunk, míg a valódi borostyánban ezek a viaszos beúszások, ha vannak sokkal lágyabban, természetesebben jelentkeznek.

3. A színárnyalat: az utánzatok gyakorta közelebb állnak a napraforgósárgához, mint a borostyán természetes színéhez. A valódi inkább karamelles, méhviaszsárga, vagy telt mézsárga, és azon sem kell meglepődünk, ha itt-ott apró fekete bogárkák látszanak benne, bár ezt aká gyantába is önthetik, de az összes szempont együttes figyelembe vételével többnyire eldönthető, hogy mit tartunk a kezünkben. 

+1: ha biztosra akarunk menni, mindenképpen be kell vizsgáltatnunk, vagy eleve olyan helyen vásároljunk, ahol eredetiség tanusítványt kapunk az ékszerről. Értelemszerűen az ár egészen más kategóriában helyezkedik el ilyen ékszerkereskedőnél. 

Ajánlott cikkek