E-mail

info@olivgyongy.hu

Bár a sárga szín nem kifejezetten populáris, nem mindnekinek áll jól és nagyon jól kell megválasztani az árnyalatot, 

a legismertebb sárga drágakő mégis a legtöbb Nő nagy kedvence.

A borostyán egyszerre előkelő és rusztikus.

Manapság hatalmas értékkel bír  a valódi, antik borostyán, 

amit persze utánzatokkal kompenzál az ékszerpiac.

Milyem jelek alapján tudjuk megkülönböztetni a valódit az ember által keszített utanzattól?

1. a forrás: online vagy piacon, börzén 99%-ban utánzatokat kínálnak. Míg egy borostyámsárga gyantagyöngy 450- 3000Ft ba kerül (igen, 1db gyöngy), addig egy valódi balti antik borostyán gyöngy az 50000Ft-tól akár százezres nagyságrendig is terjedhet. Ötvös vagy drágakőszakértő kínálatában bízhatunk, azonban a borostyán babanyakláncok és divatékszerek utánzatokkal készülnek, különösen ha csak néhány ezer forintos áron kínálják. Az antik ékszerek és a Nagyik ékszerei még valódiak voltak.

2. A felület: a valódi borostyán is fényes, de egy sajátsagos tompa, ódon módon. A frissen öntött gyantautánzatok tükörfényesek a polírozás következtében. A valódi borostyán felülete nem makulátlan, lathatók rajta apróbb “hibák”, gödröcskék. A szemek különféle színányalatúak és különféle méretűek, nem tökéletesen egyformák. Az utánzatban a viaszos részeket imitálva csíkozott vagy sávos foltokat látunk, míg a valódi borostyánban ezek a viaszos beúszások, ha vannak sokkal lágyabban, természetesebben jelentkeznek.

3. A színárnyalat: az utánzatok gyakorta közelebb állnak a napraforgósárgához, mint a borostyán természetes színéhez. A valódi inkább karamelles, méhviaszsárga, vagy telt mézsárga, és azon sem kell meglepődünk, ha itt-ott apró fekete bogárkák látszanak benne, bár ezt aká gyantába is önthetik, de az összes szempont együttes figyelembe vételével többnyire eldönthető, hogy mit tartunk a kezünkben. 

+1: ha biztosra akarunk menni, mindenképpen be kell vizsgáltatnunk, vagy eleve olyan helyen vásároljunk, ahol eredetiség tanusítványt kapunk az ékszerről. Értelemszerűen az ár egészen más kategóriában helyezkedik el ilyen ékszerkereskedőnél. 

Ajánlott cikkek

Nézd meg az Oliv Homedekor kínálatát!