Ásvány INFO

3+1 festési technika

Ma vegyük át a főbb festési eljárásokat, mit is jelent az, hogy egy kő festett…

Ez nem (nem feltétlen) hamisítást jelent, inkább a természet adta lehetőségek, színek manipulálása, egy kis hókuszpókusz a mindenkori divat oltárán.

1. Jellemző festési eljárás a magas nyomás alatt történő festés, festékanyagot juttatnak az ásványba. Ez az eljárás apró, viszonylag egyenletesen előforduló repedéseket hagy maga után a kövek belsejében. Leggyakrabban kvarcok színezésére használják.

2. A hevítéssel színmódosított kövek leggyakoribb esete a hevített ametiszt, amit elfogadnak valódi citrinként. Egyes ásványok magas hőfokú kezelés hatására megváltoztatják színüket. A szín intenzitása, árnyalata függ a hőtől és a hőkezelés időtartamától is.

3. Divatszínek az ásványok világában? Hogyan készülnek? Leggyakrabban szinter, vagyis rekonstruált köveknél használják az aktuális divatra jellemző színeket. Mit jelent a “rekonstruált” szó? Újra vagy újjá épített. Ezen értjük azt, hogy az ásványok megmunkálásakor keletkezett por és zúzalék kerül feldolgozásra, festik és epoxyval keverik, majd kialakítják a kívánt gyöngyöket belőlük. Kíváncsiságból megnézettem egy ilyen követ, hogy üveg, vagy tényleg kő az alapja, az eredmény megnyugtató volt, kvarcokból készültek, az enyémek legalábbis, tehát bár manipulált kövek, mégis ásványokból valók.

+1. “Mázolt” kövek. Ilyen a színhatás érdekében különböző fémekkel gőzölt kvarc, hegyikristály az aura kvarc, vagy a bevonattal rendelkező hematit, illetve a színes kagylógyöngy. A fenti eljárásokkal festett kövekkel szemben, náluk elképzelhető, hogy a felületi kezelés lekopik. 

Ezt a gőzölési eljárást nem csak hegyikristályon, hanem üvegen is el tudják végezni, ezért az eredetiség megállapításához szakember és műszerek kellenek.

Ezek mind olyan esetek, ahol jó, ha tudjuk, hogy nem a természet tenyeréről való a látványos színekben pompázó kövecskénk, de az alapját, anyagát tekintve ő is ásvány, változó mértékű ásványi anyag tartalommal. 😉

Vannak viaszos, vagy olajos színjavítási technikák is, melyekkel szépen kiemelhetők az ásvány színei.

Leggyakrabban az achátokat, kvarcokat, howlit-ot festik, illetve az ún. jáde gyöngyöket.

A következő bejegyzésben, jövő szerdán róluk lesz szó 🙂

Még szintén kedvelheted...