Ásvány INFO

Hasznos tipp ásványdetektíveknek

Pár napja láttam egy hirdetés a facebook hírfolyamon, pár másodpercig nem tudtam eldönteni,  hogy sírjak vagy nevessek…aztán az utóbbit választottam.

A hirdetés szövege szerint a készítő “kizárólag eredeti ásványokból” kínál ékszereket…majd megpillantjuk a hirdetés képén az ún. “paradicsomjáde” karkötőcsodát.

És valóban, az ásványkereskedők  alapanyag kínálatában szerepel a paradicsom jáde gyöngyfüzér, azonban ez megintcsak nem eredeti ásvány, aki kicsit ért a kövecskékhez, az tudja, vagy látja rajta…

Azon gondolkodtam,  hogy mi az az egy, biztos,  könnyen elérhető támpont, amit kezetekbe adhatok ahhoz, hogy magatok is utána tudjatok járni a hangzatos kijelentések valóságtartalmának.

Arra jutottam, hogy a legegyszerűbb módszer az, ha az adott ásványnévvel rákerestek a raw, rough, rög, nyers kifejezésekre.

A valódi ásványok ugyanis fellelhetők nyers formában,  rögként vagy geodaként. Egyúttal láthatjátok az ásvány jellemző színét, szerkezetét is.

Történetesen a jáde (az igazi) telt vagy mélyzöld színű. Ritka és drága. 

A világoszöldek nefrit vagy szerpentin tipusú ásványok.

A mindenféle divatszínben pompázó,  fantázianévre keresztelt jádék pedig ásványpor (pl. csiszolás mellékterméke),  festékanyag,  és epoxy keveréke. 

Bővebben az Ásvany INFO kategória cikkeiben olvashatsz  különféle utánzatokról,  eljárásokról.

Ha valaki találna paradicsom jáde rögöt,  azonnal írjon!  ?

Még szintén kedvelheted...