#ShadesOfWomen

#ShadesOfWomen 1. rész – Rózsakvarc és amazonit

Akik régebb óta követitek a ténykedésemet az ásványékszerek világában, biztosan emlékeztek, hogy sokáig egyáltalán nem dolgoztam rózsakvarccal.

Nem kedveltem. Ő az az ásvány, aki nőiség viszonylatban mindenkinek elsőként eszébe jut.

“Minden Nőnek kell egy rózsakvarc ékszer.” “Rózsakvarccal nem lehet mellényúlni.”

Ilyen és ehhez hasonló sztereotípiák élnek róla.

Hát nekem nem kellett. Pontosabban ez a hozzá csatolt egyértelműség, egysíkúság, kézenfekvő kényelem nem kellett.

Számomra a Nő mindig is az amazonit volt.

Az amazonit a szerelmem első látásra és mindörökre. Tőle ered a menta mániám, a logo zöldje, az a nyitottság, hogy bármilyen színnel, ásvánnyal képes vagyok őt kombinálni, azaz egységben látni, annyira egyek vagyunk.

És ez  a kijelentésem lett az a pont, az az origo, ami arra késztetett, hogy megfejtsem magamnak a rózsakvarcot: ha a képzettársításaival nem tudok azonosulni, ha nekem a Nő nem a rózsakvarc, hanem az amazonit, hát akkor mit is jelent NEKEM a rózsakvarc.

Kézbe vettem. 

Nézegettem, hogy mennyire más a karakterük, milyen szépen megmutatja a küllemük a “jellemüket” is: az amazonit egy földpát féle, szeretem, hogy nem átlátszó, nem azonnal megfejthető, kicsit titokzatos, mégis tiszta. És valóban, nem sikerült teljesen megfejteniük a tudósoknak, hogy minek köszönhető a zöldes árnyalata. Ő egy Földanyához közelibb, gyökerekkel kapaszkodó, erős, ugyanakkor megnyugtató és megbízható jelenség a szememben. 

A rózsakvarc gyakorlatilag a rózsaszínes (hegyi)kristály, légies, áttetsző, könnyed, finom, mosolyt fakasztó, kedves kövecske. 

Azóta is az amazonittal együtt, párba állítva szoktam beszélni róla: ha az amazonit a céltudatos, az erős, a kitartó, a szívéből nyíltan szóló, az áldozatkész Nő energiáit képviseli, akkor a rózsakvarc a kiralylányos, Barbie baba  bújós, gondoskodó, szerető és szeretetre vágyó, habos-babos, tüllszoknyás Női oldalunk. 

Itt sejlett fel tudatos szinten, amit az ékszerekben addig is megvalósítottam ösztönösen: a Nő nem egyenlő a rózsakvarccal, hanem ez is (!) a Nőhöz, nőiséghez tartozik. 

Női lét egy összetett, varázslatos, ezer árnyalattal bíró létezés, aminek ugyanúgy része a zöld földpát, mint a rózsaszín éteri kvarc. 

Innen szélesedett egyre jobban az a sokszínű gömböcske a tudatomban, ami ma magában foglalja számomra a Nőiséghez kapcsolódó kövecskék spektrumát.

Ebbe a varázsgömbbe invitállak a cikksorozat következő részeiben is. ?

Még szintén kedvelheted...