Az Oliv sztori

Az Oliv sztori – #16 – A Zen kert kollekció

Ez a kollekció a tervezői minőségemnek egy abszolút tetőpontja volt, egyfajta katartikus szakasz élt akkor, ahogyan az ars poetica kibontakozásakor is, itt is logikai renden visszafelé történtek az események.

Előbb született meg a terv, mint a név, ez volt az egyetlen eset, ahol papíron terveztem meg az ékszert előzetesen. A varázslat és az erős kötődésem iránta akkor fogant, amikor megtaláltam a zen kert nevet, és ennek nyomán elkezdtem utána olvasni a zen kert hagyománynak. Képzeljétek el, mekkora erő, milyen enregia volt abban, amikor szembesültem vele, hogy tudattalanul és spontán ténylegesen zen kertet hímeztem: három oldalról kerített, egy bejárat van fenntartva a mozgásnak, az életnek, 15 kő van benne elhelyezve, szimbolikus tartalommal bírnak, és a lelki békét és elvonulást szolgálja. hihetetlen megerősítés volt ez az egyezés, még ma is szinte felfoghatatlan ennek a sugalmazásnak a működése.

A Zen kert ékszerek titka címmel anno a tervezéskor megírtam ezt a történetet az Oliv VIP klub számára, így ebben a részben most megosztom mindenki számára:

Történet az ékszerek mögött. Ez az, ami minden ékszeremben érezhető. Legyen ez egy szimbolikus történet, a viselője története, vagy egy ajándék esetén egy barátság, kapcsolat története…mindig benne van egy kicsit az enyém is. Olyan Nőknek szólnak az ékszereim, akik nem elégszenek meg az egyszerű, instant, könnyű megoldásokkal. Akik tudatosan megélik az életet: minden küzdelmével, minden örömével. A tartalom, az érték, az emberség az élet minden területén fontos számomra. Amikor egy Oliv ékszer kerül Hozzád, abban nagyon is sok ilyen érték rejtőzik: nem történik kevesebb, mint hogy álmok, emberek, lelkek találkozásának részesévé válsz. Az utóbbi időkben vonz a kert, minden létező aspektusában. A kövek, a virágok, a sziklakertek… és átvitt értelemben is: a benső kert, a zen kert, a titkok kertje, a legbensőbb zuga lelkünknek. Ez a világon a legrejtettebb, legcsendesebb, mégis legizgalmasabb hely. Telis tele titkokkal, reményekkel, mesékkel. Csupa-csupa boldog és nehéz, feldolgozandó történettel, az életünk darabjaival. A Zen kert nyaklánc amellett, hogy megjelenését tekintve ékszert terveztem, nem kisebb küldetést hivatott képviselni, mint hogy emlékeztessen a titkos kertünk létére, az elmélyülés és elcsendesedés szerepére a mindennapi életben. Alkalmat szeretne nyújtani Neked, hogy bárhol, bármikor, ha csak egy percre is találsz egy csendes zugot valahol, kézbe véve a medálodat egy pillanatra el tudj utazni a saját benső zen kertedbe.

Mi is az tulajdonképpen, amit a zen kertek képesek megjeleníteni, közvetíteni, azaz segíteni megélni?

A zen kertek a taoista kert hagyományában gyökereznek, az igazi első zen kertek azonban csak a XIV-XV. század táján születtek meg. Kolostorokban kezdték kialakítani őket, képzett kézművesek, azzal a céllal, hogy a szerzeteseknek, papoknak és harcosoknak legyen lehetőségük visszavonulni az élet forgatagából, egyfajta nyugalom szigetet keltettek életre.

A cél a szellemi megvilágosodás elérése, melyhez tökéletes környezetet biztosítottak az elvont formákkal tarkított, egyszerűsített, nyugalmat árasztó kertek. A japán zen kertek atyja a kiotói Ryoanji (Békés Sárkány) templom kőkertje. Fehér homokágyon helyeztek el 15 követ, de bárhonnan nézzük is, csak 14 szikla látható, a 15. csak a megvilágosodás állapotában pillantható meg.

A nyugalom kertjében megjelenő elemek: a homok, a kő és a víz. Sokan sokféle módon próbálták a jelentését megfejteni, szimbolikát keresni mögötte, a magam részéről ezt nem szívesen teszem, szeretném Rád bízni, hogy a saját kertedet Te töltsd meg az aktuálisan fontos szimbólumaiddal, jelentésekkel, tartalommal.

A Zen kert ékszerekben megjelenik minden hagyományos elem, és emellett egyforma hangsúllyal a szépsége, misztikuma, női ékszer mivolta is.

A medálban egyszerre ölt testet a hagyomány és a képzeletbeli, speciálisan női zen kertem. Az alapjául szolgáló sima bőrfelületre emlékeztető speciális anyag selymes fényével a világos homokot képviseli. Erre varrom fel a 15 db “követ”: ásványokat, gyöngyöket, mind-mind egyenként is különleges, ritka szépségű és nem könnyen beszerezhető formák és színek, együtt pedig valami sugárzó elementáris harmóniát árasztanak. A menta színű Swarovski kristály a víz elem, mellette a színpompás strassz egyetlen szépséges lótuszvirágot szimbolizál, a női szépség és női lélek jelképeként.

A kertet 3 oldalról vették körbe kisebb falakkal, egy oldala nyitott, itt érkeznek a kertbe a nyugalomra vágyó lelkek. A medál bár nem szögletes, szintén 3 kis falacskával védett kert, az alján nyitott, ahol a mozgó része, a zsibongó életből érkező lélek kapcsolódik hozzá, a szaténselyem bojt képében.

Az ékszerek ásványai is a benső női zen kerted lényegének megfelelő szimbolikát idézik. A színjátszó szürke labradorit erős védelmező kő, hogy senki és semmi ne háborgasson a titkos kertedben. A menta amazonit az erős, céltudatos, tudatosan létező Nő köve. Nem véletlen, hogy kapcsolódik a vajúdáshoz és az anyaság megéléséhez is. A barackvirág és a pink lótuszos medálokra rózsakvarc került, ami a női lélek királylányos, szerelmes, álmodozóbb aspektusa. A lila változat ametiszttel vagy lila szivárvány-fluorittal készül, akikről sokan úgy tartják, hogy a feltöltődést, tisztán látást, lelki-szellemi érzékelést segítik elő. Minden medálra kerül egy szem igazgyöngy is, ami évezredek óta a női harmónia és önbizalommal teli kisugárzás szimbóluma. Személy szerint engem arra emlékeztet a gyöngy, selymes fényével, szolid mosolyával, hogy nap mint nap járnom kell az önismeret, önelfogadás, önszeretet kalandos és cseppet sem könnyed útját, mégpedig alázattal és türelemmel felvértezve.

Mindezek csak szempontok Neked ahhoz, hogy lásd, a Te Zen kert milyen titkokat rejt magában, és hogyan tud kiindulópont lenni ahhoz, hogy megtaláld általa a Te saját benső utadon azt a helyet, ahol megpihenhetsz, ahol biztonságban leülhetsz egy-egy pillanatra, megnyugodni, erőt gyűjteni, és ahonnan újra útra kelhetsz… A Zen Kert ékszerek kollekció: Köszönöm, hogy velem tartottál, kívánom, hogy minél több alkalommal sikerüljön megélned az igazi ragyogó Önmagad! <3

Még szintén kedvelheted...